Mekanik och maskiner

De populäraste svenska bilföretagen

Det första du tänker på när du hör svenska bilar är kanske Volvo eller Saab, men de är inte de enda som gör bilar i Sverige. Det finns en hel del andra företag som sysslar med bilar i Sverige. Vi kommer ta upp dem här i denna artikel och ge lite sammanfattande information om vart och ett av dem. Allt för att du ska kunna hitta all information på ett ställe.

Om vi ska börja nämna namnen på de olika företagen så är förstås Volvo och Saab med på listan. Men utöver dem finns Koenigsegg, Esther, Caresto och Scania. Sedan finns det några som inte längre tillverkar bilar men som ändå är värda att nämnas och det är AMG, Scania-Vabis och Jösse Car. Sverige har tillverkare av både bilar, sportbilar, bussar och lastbilar att vara stolta över. Läs och njut.

Koenigsegg och Volvo

Koenigsegg, eller Koenigsegg Automotive AB, är ett företag som varit aktivt sedan 1994. Det är en biltillverkare som fokuserar på att tillverka sportbilar med hög prestanda, även kallade hyperbilar. Företagets mål när det startade var att tillverka den snabbaste bilen i världsklass, och 2002 introducerade de sin första bil. De har efter detta tillverkat ett antal hyperbilar, som alla har spräckt hastighetsrekordet för den tidpunkten då de släpptes. De har även släppt en hybridbil.

AB Volvo grundades redan år 1927. De har sitt högkvarter i Göteborg. Volvo är ett multinationellt företag som tillverkar kommersiella fordon, bussar och personbilar. Volvo är i nutid en av de mest populära och kända tillverkarna globalt. De är kända för att ha innoverat många av de nya säkerhetsteknologierna som finns på de flesta moderna bilarna nuförtiden. Några av deras nutida populära modeller är till exempel XC60, V90 och S60.

Saab och Esther

Saab Automobile AB grundades år 1945. Deras högkvarter finns i Trollhättan. Saabs biltillverkning startade då Saab Group blev ombedda att designa en bil. Saab har slagit ihop sig med många företag och skapat några av de bästsäljande bilarna i Sverige. En av deras populäraste bilar var Saab 900. 2012 gick företaget i konkurs, men har tagits över av National Electrical Vehicle Sweden (Nevs) och kommer fortsätta att producera bilar.

Esther har sitt huvudkontor i Ugglerum, och de grundades år 1987. Esther är en svensk biltillverkare som huvudsakligen fokuserar på att tillverka kopior av den kända Lotus 7. De har presenterat många unika och nya innovationer av Lotus 7’s design. En Estherbil kan byggas för en mängd olika motorer, såsom Alfa Romeo-, Volvo-, Ford- och Opelmotorer. De kan också byggas för att ha både fyra och fem växlad växellåda.

Caresto och Scania

Caresto grundades år 2004, och har sitt högkvarter i Ängelholm. Caresto är en svensk biltillverkare som är känd för att tillverka de bästa och mest pålitliga Hot Rod-sportbilarna. Företaget har introducerat ett flertal variationer av vanliga Hot Rods som har använts i ett stort antal Volvo-bilshower. De har också tillverkat modeller av Volvos C70 hardtop convertible i begränsad utgåva. Dessutom har de vunnit prestigefyllda priser i USA, såsom den mest innovativa bilen.

Scania AB grundades så tidigt som år 1900 och har sitt högkvarter i Södertälje. Scania är en av de mest kända och populäraste biltillverkarna i Sverige. Företaget specialiserar sig på att tillverka tunga lastbilar och bussar. De säljer också dieselmotorer till tunga fordon som används inom militären och marinen. Deras logotyp har en Grip från Skånes landskapsvapen, då Scania är det engelska namnet på Skåne. Två av Scanias bästa fordon är BF80 och DS14.

AMG, Scania-Vabis och Jösse Car

AMG och Scania-Vabis har bidragit till svensk biltillverkning på sin tid, men är ej längre aktiva. AMG fanns i Göteborg från 1897 till 1906 och gjorde först motorer. 1899 började de tillverka bilar men på grund av dåligt kapital hann de bara göra 10 bilar och avvecklades därav år 1906. Scania-Vabis var en sammanslagning av Scania och Vabis. De tillverkade bland annat bussar och skolbussar i Sverige, USA och Argentina. Det lades ner år 1969.

Jösse Car

Jösse Car är värda att nämnas inom svensk biltillverkning även om de försvann året efter att de bildades. Företaget bildades år 1997 och tillverkade sportbilar. De är kända för att ha introducerat en bil, Indigo 3000. Det var en sportbil med öppet tak och två säten. Men ingen vet om det finns någon Indigo 3000 kvar ute på vägarna. Som ni ser så har Sverige mer än Volvo och Saab att vara stolta över inom biltillverkning!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *