Mekanik och maskiner

De roligaste varuautomater

Den allra första varuautomaten konstruerades i Storbritannien mot slutet av 1800-talet och kom till Sverige någon gång vid sekelskiftet. Först handlade det om automater för frimärken, biljetter och cigarrer, men det dröjde inte länge förrän det fanns varuautomater även för livsmedel. Tyvärr visade det sig vara väldigt lätt att lura automaterna med runda plåtbitar och polletter i stället för mynt, vilket bidrog till att utveckla varuautomaterna till en mer robust konstruktion i plåt och bättre myntkontroll. Detta stoppade inte tjuvarna och det gick så långt att varuautomaten var nära att försvinna. Nu är automaterna tillbaka över hela världen och erbjuder kunderna betydligt större variation av varor och produkter än någonsin tidigare. Även användningsområden för varuautomater har ökat och man kan nu hitta automater med de mest oväntade varor och funktioner. Det finns idag faktiskt fler varuautomater världen över än någonsin tidigare.

Det finns till och med forskning om varuautomater där exempelvis amerikanska forskare har utvecklat en ny teknik som får kunden att vänta på onyttiga varor. Syftet är att få fler att välja hälsosammare varor i automaterna. Men väljer verkligen kunder hellre ett nyttigt alternativ som går snabbare än att få vänta på ett onyttigt? Det visade sig att väntetiden var den bidragande orsaken till en ökad försäljning av nyttigare varor. Idag finns det varuautomater för i stort sett allting och här följer några av de allra roligaste och tokigaste varuautomaterna i världen. En varuautomat som säljer underkläder med doftanpassat kolfilter vars funktion är att absorbera lukt från pruttar och ersätta dessa med doft av nybakat bröd eller kaffe. I Paris finns en varuautomat för nybakad baguette, i Singapore finns en automat för potatismos och i Japan en varuautomat för bananer. I Förenta Staterna finns varuautomat som säljer levande bete till sportfiskare.

Varuautomater för mode, lyxbilar och lyxmat

Med Uniqlo To Go varuautomat kan man köpa långärmade tröjor och lätta dunjackor som levereras i kompakta paket, precis som en vanlig läskedryck eller choklad. Den första automaten finns i Oaklands International Airport och fler kommer att öppnas runt om i Förenta Staterna. Varuautomaten har en pekskärm där man kan välja toppar och jackor i olika storlekar och färger. I Singapore har ett bilföretag, Autobahn Motors, en gigantisk varuautomat där man säljer lyxbilar. Automaten är 15 våningar hög och rymmer 60 bilar där kunden kan köpa och betala för en bil via en app. Bilen levereras till köparen från automaten inom två minuter. I Los Angeles finns Kaviarvaruautomater där man säljer Imperial River Beluga Caviar samt flera andra typer av billigare kaviar. Varumaskinens högra sida erbjuder dessutom lyxmat såsom escargot, italiensk tryffel samt smaksatta salter. De säljer även tallrik och sked i pärlemor i fall kunden glömt detta hemma.

Varuautomat för marijuana och crackpipor

Idag kan man köpa marijuana i Los Angeles via speciella varuautomater dygnet runt i Los Angeles. Denna varuautomat kan endast användas av patienter som använder marijuana i medicinskt syfte. Idag är det så många som elva stater som tillåter för läkare at skriva ut marijuana som smärtstillande. Tanken med dessa marijuanaautomater är att patienter ska kunna fylla på när det behövs. För att kunna använda maskinen fotograferas kunden och måste lämna ett fingeravtryck för att få ett speciellt kort. Marijuanan dimper sedan ner i automaten precis som i en vanlig godisautomat. Det är lättare för användare att få tag på marijuana via varuautomaten än vad det hade varit annars. I Kanada finns en så kallad Crack Pipe Machine. Denna varuautomat har nyligen släppts i Kanada med förhoppningen för begränsa spridningen av hiv och hepatit bland missbrukare. Automaten rymmer runt 200 pipor med det förtäljs inte hur stor åtgången är.

Företagsautomater och lurendrejeri

Nya och smarta varuautomater dyker upp på marknaden som exempelvis SavePro som är är en automatiserad varumaskin för förbrukningsvaror där personalen själv kan hämta ut skyddsprodukter dygnet runt och när som helst. Varuautomaten gör det omöjligt att välja fel eftersom maskinen vet vilken produkt som passar vem genom företagets personaldata. Orderläggningen sker automatiskt. Varuautomaten SaveRent rymmer ett företags gemensamma utrustning för utlåning dygnet runt. Varuautomaten hanterar utlåning av i princip vad som helst såsom verktyg och tekniska apparater till kontorsvaror. Varuautomater kan användas för i stort sett allting och världen över växer dess användningsområde med allt från varuautomater för muffins i USA, varuautomater för levande krabbor i Kina, varuautomater som bakar pizza i Europa, varuautomater för pommes frites i Australien och varuautomater för öl och sake i Japan. I en varuautomat i USA var det till och med möjligt att för två amerikanska dollar köpa en en-dollar sedel, lite lurendrejeri eller hur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *