Mekanik och maskiner

Maskiningenjör – alltid en problemlösare

Att studera till maskiningenjör kan låta krångligt och fullt av problem. Gör den det, då är nog inte den utbildningen något för dig. Men älskar du problemlösning, smart teknologi, utveckling och formgivning av produkter, då ska du absolut söka en högskoleutbildning till maskiningenjör. De flesta utbildningarna i Sverige ligger på cirka 180 högskolepoäng, vilket innebär 3 år. Efter avslutad utbildning med minst godkänt får du en “Degree of Bachelor of Science in Engineering: Mechanical Engineering”. Då kan du sedan välja att läsa vidare för att få en “Masters Degree in Mechanical Engineering” vilket innebär cirka 2 år till vid högskola. Med titlar som dessa öppnas dörrarna till en rad olika yrken där du kan välja och vraka bland företag.

Behörighetskraven för att bli antagen är rätt tuffa, förutom grundläggande behörighet till högskola ska du även ha Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8), då har du en liten chans. För att öka dina chanser rekommenderas att du även gör högskoleprovet, helst med bra resultat. Detta är väldigt viktigt för att ha en chans, eftersom trycket på utbildningarna är stort och det är många sökande. Högskoleprovet hålls två gånger per år, ett på hösten och ett på våren. Det är även viktigt att hålla koll på datumen då högskoleprovet kräver anmälan i förväg, tänk även på att det inte är gratis, och räkna med själva provet och alla dess delar tar hela dagen att genomföra.

Vart?

Maskiningenjörsutbildningar finns fördelat ganska bra över Sverige. Du hittar dem i bland annat Umeå, Gävle, Sundsvall, Uppsala, Stockholm, Lund med flera. För att se alla städer så rekommenderas du att söka via Google eller liknande. De flesta skolornas hemsidor går att läsa på både svenska och engelska vilket underlättar. Många städer erbjuder även studenter som blivit antagna en bostadsgaranti, vilket är värdefullt med tanke på bostadsbristen som råder just nu. Men även om det heter bostadsgaranti kan inte alla av de städer som erbjuder det ordna boende åt sina studenter inom den första månaden av studierna. Vissa studentstäder kan inte ens erbjuda boende under hela första terminen vilket är oerhört tragiskt när trycket på att studera är så stort.

De olika kurserna

När du väl kommit in på utbildningen väntar en hög med spännande och intressanta kurser! Du kommer få lära dig hållbar projektledning, CAD, hållfasthetslära, 3D visualisering, mekanik och materiallära. Dessa är bara en liten del av alla de kurser som ligger framför dig. Hållbar projektledning är en relativ ny kurs och handlar mycket om miljötänk och hur man producerar och arbetar mer hållbart. CAD är en otroligt viktig del, den förenar både nytta och nöje eftersom den lär dig producera och utveckla produkter med hjälp av datorn och du lär dig använda din kreativitet samt problemlösningsförmåga. CAD används flitigt inom flera branscher så som bilindustrin, och bara den kursen är ett bra tillägg i ditt framtida CV.

Framtidsutsikter

När du studerat klart och fått din examen så står portarna för arbete vidöppna, speciellt om du valt att läsa vidare och fått din “Masters degree”. Du kan välja att arbeta inom produktutveckling, metodutveckling, konstruktion eller varför inte konsult? Beräkningsingenjör eller kanske vill du forska istället? Framtidsutsikterna för en maskiningenjör är mycket goda, även om utbildningen finns på många platser och det alltid är fullt på de platser som tillgängliga så finns det så många grenar att specialisera sig inom så konkurrens är inget bekymmer, inte ens en lågkonjunktur skulle minska chanserna till arbete för en maskiningenjör. Även utomlands finns goda chanser till arbete om du inte vill stanna i Sverige. Viktigast är att lägga in hårt arbete och fokusera så går de 3-5 åren snabbt!

Efter examen kommer jobben

Arbetsmarknaden skriker efter ingenjörer av alla de slag. Industrierna vill utveckla och modernisera. Byggsektorn vill bygga nya studentbostäder. Flygindustrin vill bli mer miljövänliga. Projekt måste startas och ha behörig personal. Beräkningar måste göras och budgetar hållas. För en maskiningenjör finns trygghet när arbetslivet väntar. Kanske är du tryggare med en anställning på till exempel Volvo, eller vill du kanske vara din egen chef och bedriva ett konsultföretag? Utbildningen kommer vara tuff, och antagningen är ännu tuffare, men för den som kämpar för att nå sitt mål, så finns inga hinder när examen är klar. Du kommer troligast inte ens behöva besöka arbetsförmedlingen, för de flesta får jobb innan studierna ens är klara. Så eftertraktad är du som maskiningenjör.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *