Mekanik och maskiner

Världens vackraste maskiner

En maskin är en mekanisk anordning i någon form som utför ett mekanisk arbete. Men man kan även räkna in elektroniska anordningar under denna definition, så som exempelvis datorer och miniräknare. De flesta maskiner kanske man inte uppfattar som vackra men det finns exempel på vackra maskiner runt om i världen som man heller kanske inte tänker på att de är just maskiner. Och några av dessa ska vi gå igenom nu.

 

Man kanske inte tänker på att bilen faktiskt är en maskin, och en ganska avancerad sådan. Men man kan säga att en bil består av flera olika maskiner där den största är själva motorn. Själva skalet till bilen är väl det som man i många fall kan kalla vackert eller snyggt, men det finns säkert de som tycker att även motorn kan vara vacker, beroende på intresse och engagemang.

Vackra bilar

När det kommer till just bilar så finns det otroligt många olika modeller och varianter. Eftersom den första bilen började rulla år 1886 så har det funnits tid till att utveckla och förfina under årens gång. Uppfattningen om vad som är vackert kan skilja sig åt beroende på vem som får bestämma, men det finns några exempel på vackra bilar som de flesta är överens om att de är bland de vackraste som tillverkats.

Om vi börjar med några gamla godingar så är en bil som ofta benämns som snygg Saab 93 ’56 från år 1956. Med sina runda mjuka linjer och inbjudande former blev den mycket populär på sin tid. Men det finns ju så klart häftigare bilmodeller så som Aston Martin DB5 ’63, Jaguar E-Type ’61 och Ferrari 250 GT Berlinetta ’56. Alla dessa tre är bra exempel på väldigt vackra maskiner.

Elektroniska maskiner

Som nämnt tidigare så faller även elektroniska maskiner under begreppet maskin, och nu för tiden är det mer vanligt med just sådana typer av maskiner, även om de klassiska mekaniska maskinerna lever kvar i många fall. Och vissa är faktiskt en kombination av både elektronik och mekanik. Ett exempel på en elektronisk maskin är en dator. HP släppte nyligen en dator som heter Spectre, och många kallar den för den snyggaste som finns på marknaden idag.

En annan klassiker när det kommer till datorer är Apples MacBook. De har nyligen släppt en ny modell av denna som går i rosa och guld, vilket är en enormt vacker kombination. Sedan har de ju sitt karakteristiska äpple på baksidan av skärmen på datorn, som är vackert bara det. Men man kan även klassa telefonen som en maskin, och där har vi Kobran från 1956 som är bland de vackraste.

Flygplan

Några av de största maskiner vi har i världen är våra flygplan, och ett flygplan skulle man kunna säga är en kombination av mekaniska maskiner och elektroniska sådana som skapar en helhet. Motorerna på planet är den mekaniska delen som samverkar med de andra delarna av planet, så som elektroniken som finns i cockpit. De elektroniska delarna kontrollerar allt från lufttrycket till navigationen, och alla delarna är beroende av varandra för att planet ska fungera.

Att hitta bara ett flygplan som man kan kalla “det vackraste” är ganska svårt då det beror helt på vad man tycker är vackert. Men man skulle kunna säga att de allra första flygplanen är vackra på sitt sätt och aningen mer konstnärliga och med ett annat uttryck än planen som tillverkas idag. Dagens flygplan är mer strömlinjeformade och spetsiga, eftersom de är mer utvecklade och anpassade för långa flygningar och påfrestningar.

The London Eye

I London finns det ett enormt pariserhjul som kallas för London Eye. Det är en enorm maskin som består av 1 700 ton stål, och som dessutom är väldigt vacker att se på, speciellt under kvällstid då hjulet är upplyst. London Eye är uppbyggt på samma sätt som ett cykelhjul med ekrar i mitten och längst ut på yttercirkeln sitter det flera gondoler som de kallar det. Varje gondol rymmer 32 personer.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela så består världens vackraste maskiner av alla typer av maskiner. Allt från en liten telefon till ett enormt pariserhjul i London. Funktionen varierar, men det estetiska har inte så mycket med funktionen att göra. Själva maskinen är oftast dold bakom ett mycket vackrare skal som ofta blir maskinens signum för att man ska känna igen den. Men ibland kan även insidan vara minst lika vacker, så som på oss människor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *